Доктор Комаровський: «Кисломолочні продукти – доступне та зручне джерело кальцію для дитини»

01 August

У форматі живого спілкування мами і татусі отримали відповіді доктора Комаровського на питання, що найбільше цікавлять сучасних українських батьків. Серед них – питання про кисломолочні продукти, роль кальцію та вітаміну D у харчуванні та розвитку дитини.

Кальцій, як будівельний матеріал, особливо потрібний організму дитини у періоди активного росту та розвитку. Адже відомо, що діти віком від 3 до 6 років підростають у середньому на 6 см за рік. Кістки скелету та зуби містять 99% всього кальцію в організмі, а 1% знаходиться у кров`яному руслі. Там він буде завжди, адже бере участь у процесах передачі нервового імпульсу, скороченні м`язів тощо. Нестача кальцію в щоденному раціоні призводить до того, що для забезпечення цим елементом нервової та м’язової системи організм дитини звертається в «депо» кальцію, а саме в кістки, забираючи його з них.

Ось чому важливо споживати продукти, які є джерелом кальцію, щодня. Для маленької дитини це вкрай необхідно, адже 70% кісток людини виростають протягом 10 перших років її життя. Крім того, як зазначив лікар Комаровський, в розвитку дитини є особливі періоди, коли їй необхідно більше кальцію – це дошкільний вік (3-6 років) та підлітковий вік. Збалансований раціон із достатнім вмістом кальцію може захистити здоров’я дитини та позбавити її від багатьох проблем у дорослому віці.

Саме тому слід дбати про харчування дитини, забезпечувати різноманітність продуктів, що містять кальцій, додавати вітамін D, який сприяє найбільш ефективному засвоєнню мінерала. При цьому зрозуміло, що не можна зробити це одноразово та забути – кістки у дітей ростуть постійно, тож слідкувати за цим потрібно системно.


Питання від батьків та поради від доктора Комаровського:

1. В чому дійсна користь кисломолочних продуктів?
«В кисломолочних продуктах містяться всі основні елементи молока в оптимальних для дитини пропорціях, а також корисні бактерії, що допомагають травленню. Як найкращий слід розглядати такий варіант харчування, коли молочні та кисломолочні продукти складають від половини до двох третин денного раціону. В принципі, акцент на молочне в перші три роки життя – це закономірно.

Сучасні кисломолочні продукти для дітей – зручні, безпечні та корисні для малюків. І найголовніше – вони звільняють жінку від «рабської» роботи на кухні :) ».

2. Які потреби організму дитини в кальції?
«Дитині з 3 до 6 років на добу необхідно отримувати мінімум 800 мг кальцію. Цю кількість можна забезпечити через повноцінний раціон – кисломолочні продукти, зокрема йогурти з додаванням кальцію, овочі, риба.

При цьому слід пам’ятати, що для засвоювання кальцію та інших мінералів і вітамінів необхідна також фізична активність. Саме тому у дітей, що ще лежать чи повзають, потреба кальцію значно нижча, ніж у дітей після року».
3. Які продукти харчування можна рекомендувати у якості джерела кальцію?
«Кальцій міститься у багатьох продуктах. Наприклад, багата цим мінералом листова селера, петрушка. Проте, щоб забезпечити організм необхідною кількістю кальцію, дитині доведеться з’їсти близько півкілограма даного продукту, що є нереальним :) .

Топ-п’ять продуктів, які можна назвати основним джерелом кальцію, – молоко, йогурти, молочно-круп’яні каші, кисломолочні сирки, кефір».

Тема експертної зустрічі була обрана невипадково – за статистикою, у 8 із 10 українських дітей відчувається нестача кальцію в харчуванні, що надалі може негативно вплинути на їх здоров'я*.

Для того щоб обговорити питання здорового харчування та проблему дефіциту кальцію у дітей і надати батькам ефективні поради та рішення, бренд «Растішка», продукти якого містять третину денної норми кальцію та вітаміну D3 для дітей від 3 до 6 років**, зібрав разом експертів, мам і представників ЗМІ.

Спілкування відбулося у надзвичайно теплій атмосфері – на зустріч прийшли понад 200 допитливих батьків з дітьми та майбутні мами. Всі гості мали змогу спробувати смачні та корисні йогурти, а під час спілкування батьків з лікарем аніматори активно розважали дітлахів у спеціальній дитячій зоні з м’якими пуфами, батутом, вимірювачем довжини стрибків та зросту, басейном з кульками та іншими іграшками. На пам’ять про зустріч з видатним педіатром у всіх охочих залишилися фото та автографи від доктора Комаровського.

1 / 5