Як відповідальний бізнес вирішує проблему харчових відходів – кейс Данон в Україні

05 June

Проблема харчових відходів є глобальною та несе в собі великі фінансові, етичні та екологічні витрати. Відповідно до даних “Food and Agriculture Organization of the United Nations” 1/3 продуктів, вироблених для людства, викидається у смітник. 

Чому так відбувається?

Стан речей з утворенням харчових відходів тісно пов'язаний з урбанізацією та глобалізацією економіки. Ланцюги поставок стають довшими, взимку українці можуть придбати єгипетську полуницю. Урізноманітнюється й тарілка харчування українця – авокадо, наприклад, протягом подорожі до наших супермаркетів, долає відстані від 3000 км до 14000 км.

Під час подорожі їжі від ферми до столу, відходи можуть утворюватися на кожному етапі, а така їжа, як фрукти, овочі, молочні продукти та м'ясо є особливо вразливими категоріями.

Безумовно, що достаток людства сприяє утворенню харчових відходів. Але не тільки це. Втрати по ланцюгу поставок з дистриб’юторами, в секторі роздрібної торгівлі, в місцях громадського харчування та наші з вами споживчі звички – все це сприяє збільшенню загального об’єму відходів.

Відомо ж, що коли викидаються харчові відходи, разом з ними викидаються й енергоресурси, що були витрачені на їх виробництво. Наприклад, ми в Данон в Україні витрачаємо близько 0,35 кВт енергії та 4,4 літра води, щоб виробити 1 кг молочної продукції. І це без врахування витрат на транспортування, виробництво пакування та інше.

Що можна з цим робити?

Компанія Данон має внутрішні заходи щодо зменшення втрат при транспортуванні продукції чи зберіганні продукції з коротким терміном зберігання. Наприклад, задля уникнення ризиків із втрати продукції, надлишок продукції передається до місцевих благодійних організацій, які в свою чергу розподіляють її для тих, хто її потребує. Проте, навіть з урахуванням таких заходів залишається частка харчових відходів, які потрібно утилізувати.

Наприкінці 2019 року в рамках глобальної програми «Нуль відходів на сміттєзвалище» ми в Данон запустили новий спосіб поводження з харчовими відходами. Допомогли нам в цьому наші партнери ТОВ «Центр управління відходів».

Про новий спосіб поводження з відходами:

Молочні продукти, у яких закінчився термін придатності, відправляються на майданчик нашого партнера. Тут молочна продукція видаляється від пакування в ручну. Кожна пляшка, стаканчик чи пакет відкривається вручну. Відділена молочна продукція збирається  в спеціальні ємності та в подальшому транспортується на станцію для збору біогазу. В середньому одна тонна молочної продукції здатна виробити від 50 до 80 м3 біогазу.

Далі відбувається сортування пакування за типом матеріалу та відокремлення його на окремі елементи: папір, фольга, пластик, тетра-пак. Після чого виконується більш глибоке сортування за видами пластику, паперу. Цей процес також проходить в ручну, оскільки тільки так можна досягнути максимального якісного сортування упаковки. Після детального сортування упаковка, яка підлягає подальшій переробці, відправляється в мийку в спеціально облаштовані мийні машини. Очищення пакування від залишків молочної продукції відбувається без застосування хімічних речовин, оскільки всі стоки, отримані в процесі мийки, також відправляються на біогазову станцію. Отримані в процесі сортування матеріали (папір, фольга, пластик, тетра-пак) направляються на переробні підприємства в якості вторинної сировини.

Навіть при створенні найефективніших систем, деякі матеріали пакування, (близько 10% у нашому випадку) які поки що не піддаються переробці, будуть передані на утилізацію шляхом високотемпературного спалювання з відновленням енергії. На жаль, технологія спалювання не відповідає економіці замкненого циклу, бо процеси спалювання завжди призводять до утворення залишкових відходів – золи. Проте, це дозволяє значно зменшити обсяги відходів на сміттєзвалищі, а значить знижує негативний вплив на навколишнє середовище.

Обраний нами підхід поводження з харчовими відходами відповідає не тільки корпоративній програмі компанії, а й Національній Стратегії Поводження з Відходами в Україні.

Нуль відходів – це реально?

«Нуль харчових відходів на сміттєзвалища» - це конкретна мета, яку можна досягти сьогодні та незалежно перевірити.

Наш партнер, ТОВ «Центр управління відходами», максимально орієнтований на дотримання принципу економіки замкненого циклу в процесі поводження з харчовими відходами нашої компанії. Тож ми підрахували, що завдяки даній схемі підготовки відходів до переробки і утилізації та безпосередньо самої переробки і утилізації ми досягаємо подвійної мети, а саме: «Нуль харчових відходів на сміттєзвалищі» та близько 97-98% циркулярності у поводженні з харчовими відходами та пакуванням від продукту.

Більш висока мета «Нуль відходів» - це скоріше мрія, ніж сучасна реальність. Для багатьох досягнення мети «нуль відходів» - це далекий шлях, щоб стати економічною реальністю. Це пояснюється тим, що конструкції виробів, нові матеріали, промислові процеси, бізнес-моделі, нормативна та суспільна інфраструктура ще не розвинуті до рівня, на якому можна було б казати, що мета «нуль відходів» є досяжною. Однак ті, хто в даний час рухається до цієї концепції, знаходять нові показники ефективності та інноваційні рішення в тих умовах поводження з відходами, в яких зараз працює бізнес.

Формування мети «Нуль харчових відходів на сміттєзвалищі» дає нам прекрасну вихідну точку для постійного вдосконалення процесів поводження з відходами. Вона встановлює нову основу для ієрархії відходів, яка в кінцевому результаті рухає бізнес до більш кругового використання ресурсів.

Що може зробити кожен українець для зменшення відходів?

Насправді кожен з нас може сприяти вирішенню цієї глобальної проблеми, зменшуючи свої особисті харчові відходи. Прості кроки для цього:

1. Купувати локальні продукти, коли це можливо: надавайте перевагу продуктам виробленим в Україні. Чим менший шлях продукт долає до вашого столу, тим менше відходів утворюється по дорозі.

2. Вдосконалювати планування прийому їжі: купуйте саме стільки, скільки попередньо запланували, не беріть зайвого. Це допоможе запобігти псуванню продукції через те, що ви не встигли з’їсти її вчасно.

3. Відслідковувати маркування терміну придатності продукту: обов’язково перевіяйте дати виробництва та кінцевий термін зберігання.

4. Зберігати їжу правильно: обов’язково розберіться, яка їжа має зберігатися в холодильнику, а яка ні (стосується навіть фруктів та овочів). Це допоможе запобігти передчасному псуванню продуктів.

5. Викидати їжу лише тоді, коли це справді неїстівне: будьте свідомими та не викидайте те, що ще можна з’їсти. Якщо ж бачите, що їжі залишається забагато – поділіться нею з іншими.

Вдосконалюйте свої споживчі звички екологічно!

Бізнес же в свою чергу має шукати шляхи вдосконалення зменшення частки відходів внаслідок свого виробництва. Ми зі своєї сторони продовжуємо робити все задля зменшення обсягів утворення харчових відходів по всьому ланцюгу створення молочного продукту задля здоров’я нас з вами та нашої планети

1 / 3