Гаряча лінія 8:00-20:00/7 0 (800) 501 625
Блоги

Спосіб життя українця. Фактори, що впливають на здоров'я і довголіття

01 жовтня 2012

Олександр Лясковський

 

(За матеріалами круглого столу присвяченого здоров'ю нації, проведеного асоціацією дієтологів України в Дніпропетровську)

 
Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець говорить про те, що сьогодні необхідно приділяти належну увагу саме молочним продуктам. Сучасні дослідження підтверджують виняткову важливість молочних продуктів для здоров'я кісток. Приблизно 75% добової потреби в кальції людина отримує з молочних продуктів. Останнє забезпечується овочами. Для забезпечення достатньої щільності кісткової тканини необхідно постійне адекватне споживання продуктів що містять кальцій і вітамін Д. Це єдиний фізіологічний спосіб зниження ризику остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини) і переломів, стверджує він. Якщо говорити про споживання продуктів харчування у нас і на Заході, то там частіше користуються терміном «розумне харчування». У нашій країні трохи інша ситуація, але тим не менше, для того, щоб підтримувати хорошу працездатність, довго жити і не хворіти, нам необхідно самим собі відповісти на питання про те, які продукти необхідно вибрати і чому? Сучасна дієтологія виділяє три важливі моменти. Головний з них - харчування має бути достатнім по калорійності, тобто компенсувати витрати енергії. Оцінити це допоможе індекс маси тіла. Його розраховують так: зростання в метрах зводять у квадрат, а потім вагу ділять на отримане число. Нормальним вважають індекс від 18,5 до 25. Другий момент: харчування має бути збалансованим. На основі багаторічних клінічних досліджень вчені визначили, які продукти обов'язково повинні бути в нашому раціоні. Протягом дня людині бажано з'їсти приблизно 300 грамів різних овочів, стільки ж фруктів, 200 грамів хліба з цілісного зерна, 100 грамів жирної морської риби, так як в цьому продукті містяться Омега 3 - поліненасичені жирні кислоти, які позитивно діють на кровоносні судини і гальмують розвиток атеросклерозу. Тому рибу обов'язково потрібно їсти не тільки хворим, а й здоровим людям. Необхідними є і молочні продукти з таким розрахунком, щоб кількість калорій, отриманих при їх вживанні, не перевищувала однієї шостої частини калорійності харчування, отриманої протягом дня. І третій важливий момент: їжа повинна приносити задоволення. При відмові від страв, до яких людина звикла з дитинства, виникає стрес, а це знижує імунітет і пригнічує нашу психіку. Харчуватися треба різноманітно, обмежуючи лише ті продукти, які містять багато насичених жирів, цукру і солі. Кілька слів про трансжири. Вони є різновидом харчового жиру, який входить до складу дуже багатьох продуктів. Не треба їх плутати з трансгенами, тобто продуктами, що містять генетично модифіковані організми (ГМО). Утворюються трансізомерні жирні кислоти шляхом нескладної хімічної реакції, яка називається «часткова гідрогенізація ненасичених жирів». Їх використовують у виробництві багатьох продуктів, але найбільше їх можна виявити в твердому маргарині. У кулінарії їх застосовують для того, щоб тісто мало потрібну консистенцію. Їх можна виявити в кондитерських виробах, таких, як печиво, тістечка, цукерки, в продуктах швидкого харчування: чіпсах, картоплі фрі, в смаженій їжі, особливо якщо вона приготовлена на спредах (так званих «м'яких маслах», що складаються з суміші тваринних і рослинних жирів). Споживання цих продуктів краще звести до мінімуму. Крім цього в кондитерських виробах мало таких корисних поживних речовин, як вітаміни, мінерали. У той же час в кондитерських виробах міститься багато інших поганих інгредієнтів. У першу чергу це цукор. Потрібно пам'ятати про те, що споживачі великої кількості цукру, забувши про більш корисну рослинну їжу, отримують багато енергії. Але це не завжди корисно для організму .. Вживання в їжу продуктів, про які сказано вище, призводить до ожиріння, а підвищення рівня холестерину призводить до пошкодження судин і, відповідно, приблизно до двократного збільшення ризику розвитку інфаркту міокарда. Ця інформація і послужила причиною того, що в багатьох країнах світу почали нормувати вміст трансжирних кислот. Років десять тому у виробництві кондитерських виробів і масложирової продукції, де до цього використовувалися наші масла, соняшникова або кукурудзяна, стали широко використовувати, так звані комбіновані жири, на основі пальмової або кокосової олій. Це значно зменшувало вартість виробництва, але, що не дуже сприятливо впливало на стан нашого організму. У нашому житті існує і така проблема. Часті переломи кісток в літньому віці виникають із за поганих сходинок або невдало «поставленої ноги», говорить Ольга Кухар, керівник медичного напряму провідної кампанії - виробника молочної продукції. На жаль це лише видима частина айсберга. Поява переломів у літньому віці багато в чому залежить від того, чим нас годували в дитинстві, оскільки брак кальцію в дитинстві призводить до проблем остеопорозу вже в зрілому віці. Тобто прислів'я «Ми - це те, що ми їмо» щодо здоров'я кісток безпосередньо пов'язане з кількістю кальцію, який містила їжа в нашому дитинстві. Наші кістки - це той кальцій, який ми з'їли разом з їжею в дитинстві. Саме тому, чим менше кальцію було в дитинстві, тим «більш крихким» стає літній вік і більш високим ризик переломів. Щоб кожен день отримувати необхідну норму кальцію, зверніть увагу на те, що входить до складу щоденного раціону вашої родини. Продукти, які містять найбільшу кількість кальцію, повинні стати основними «інгредієнтами» на вашій кухні. Це: селера, петрушка, деякі види горіхів, бобові, твердий сир і найголовніший інгредієнт - молочні продукти. З перерахованих вище продуктів норму кальцію (1000 мг на день) можна отримати, якщо 50% раціону дитини становитимуть молочні продукти. Для дорослого - це не менше 500 г молочних продуктів на день. Фізичне здоров'я, включаючи оптимальний стан всіх тканин організму, включаючи кісткову тканину, залежить від способу життя людини. Здорове харчування і фізична активність плюс відсутність шкідливих звичок - це формула здорового способу життя.