Гаряча лінія 8:00-20:00/7 0 (800) 501 625
Блоги

Здоров'я нації: константи і змінні закону довголіття

04 жовтня 2012
Здоров'я нації: константи і змінні закону довголіття
За тривалістю життя Україна знаходиться на 150 місці у світі. Наші найближчі європейські сусіди - поляки, словаки та румуни живуть на 8 років довше, ніж ми з вами. Основні причини, що ведуть до низької якості життя та зменшення її тривалості, на перший погляд, банальні - нездорове харчування, гіподинамія, надмірне споживання алкоголю, тютюнопаління. І, безумовно, провідну роль відіграє незбалансоване харчування середньостатистичного українця, що й обумовлює широку поширеність таких проблем як атеросклероз, гіпертонія, ожиріння і надмірна маса тіла, цукровий діабет і пухлини, остеопороз.

Так, захворювання серцево-судинної системи є причиною 2/3 смертей в нашій країні. А остеопороз займає 4-е місце в Україні за кількістю інвалідності та смертності. До цього важкого захворювання схильні 3,4 млн. жителів України і його причина - дефіцит кальцію, який має 50% дорослих і 80% дітей у нашій країні.

Багато рухаючись і поповнюючи енергію за рахунок здорових продуктів харчування, кожен з нас робить достатньо для профілактики найбільш небезпечних хвороб. Збалансований раціон повинен включати вживання достатнього обсягу овочів, фруктів, злаків, риби і не менше трьох молочних продуктів на день. Дієтологи наполягають, що саме молочні продукти займають особливе місце в здоровому харчуванні і є джерелом корисних бактерій і вітамінів, які підвищують імунітет, а так само сприяють природному виведенню з організму людини шкідливих шлаків і токсинів.
 
На думку Президента Асоціації дієтологів України, Олега Швеця: «Сучасні дослідження підтверджують виняткову важливість молочних продуктів для здоров'я кісток. Приблизно 75% добової потреби в кальції людина отримує з молочних продуктів. Останнє забезпечується овочами.

Для забезпечення достатньої щільності кісткової тканини необхідно постійне адекватне споживання продуктів містять кальцій і вітамін Д. Це єдиний фізіологічний спосіб зниження ризику остеопорозу (зменшення щільності кісткової тканини) і переломів.

   Фізичне здоров'я, включаючи оптимальний стан кісткової тканини, залежить від способу життя людини. Здорове харчування і фізична активність плюс відсутність шкідливих звичок - це формула здорового способу життя».
 
Спікери круглого столу:
- Швець Олег, Президент Асоціації дієтологів України;
- ЄлизаветаСвятківська експерт ринку молока і м'яса Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ);
- Полякова Лілія, головний фахівець із дієтології управління охорони здоров'я Одеської облдержадміністрації;
- Чебан Людмила Александрівна, тренер і дієтолог Юрія Чебана, золотого медаліста Олімпійських ігор у Лондоні, серпень 2012.



Детальніше про здорове харчування в інтерв'ю президента Асоціації дієтологів України, Олега Швеця:

 
 интервью президента Ассоциации диетологов Украины, Олега Швеца«Сучасне розуміння здорового харчування грунтується на трьох принципових моментах: адекватна калорійність, достатнє споживання здорових продуктів і задоволення від вживання їжі.
 
 Оцінити адекватність калорійності дієти кожної людини, насправді, досить просто. Потрібно просто підрахувати індекс маси тіла (вага, розділениа на квадрат росту). Якщо Ваш індекс стабільно знаходиться в межах 18,5-25 кг/м2, то Ви з'їдаєте стільки калорій, скільки потрібно. Показники вище або нижче норми говорять про недостатнє або надмірне споживання.

Друга складова здорового харчування забезпечується дотриманням правила здорової тарілки: Під час кожного прийому їжі людина має з'їдати чверть овочів, другу чверть фруктів, третю - злаків і останню - білкової їжі, бажано за рахунок риби плюс до такої тарілки потрібно вживати будь-який молочний і кисло - молочний продукт.


Якщо конвертувати таке правило в цифри, то рекомендації по споживанню здорових продуктів будуть виглядати наступним чином:
Овочі - більше 300 грам на день, таке споживання знижує ризик атеросклерозу, гіпертонії, цукрового діабету і злоякісних пухлин. Аналогічно, більше 300 грам щодня, потрібно вживати і фруктів, які також знижують ризик найнебезпечніших захворювань.

Люди, що вживають в їжу більше половини цільних злаків від загальної кількості злаків, теж істотно рідше страждають захворюваннями серця, судин, діабетом і онкологічною патологією.

Достовірно відомо, що цілі народи, які віддають перевагу рибі, м'ясу, мають більшу тривалість життя і низьку поширеність «хвороб сучасності». Потрібно прагнути їсти жирну морську рибу частіше трьох-чотирьох разів на тиждень.

Окремо хочу підкреслити важливість молочних продуктів. На жаль, їх споживання продовжує падати в нашій країні, включаючи і Одеську область. Відповідно, ми не отримуємо найважливіших харчових елементів, для багатьох з них молоко є найважливішим джерелом.

Наприклад, мінімум 50% кальцію людина отримує саме з молочних продуктів. Дефіцит цього незамінного мінералу призводить до істотного погіршення здоров'я кісток і підвищення ризику переломів. Необхідно вживати три і більше молочних продуктів в день, у тому числі один йогурт, для задоволення фізіологічної потреби в кальції.


Тарелка здорового питания 2011, адаптированная Институтом питания Украины на основе тарелки USDA І, нарешті, задоволення від вживання їжі. Якщо позбавити людину цієї складової, то таке харчування вже не можна вважати абсолютно здоровим. Тим не менш, пристрасть до солоної, солодкої і жирної їжі ні в якому разі не можна заохочувати в собі. Такі продукти не повинні вживатися щодня і, тим більше, у великій кількості ... »